кога се прави помен на починал
Блог

Кога се прави помен на починал?

 

 

Кога се прави помен за починал 1,2 година и 6 месеца?

Помен е обичай,който най-често е свързан с религията ни. С това се отдава почит на починалия близък човек. При което се прави възпоменателния ритуал. Традицията е че поменът се прави на важни дати като третини, деветини, двайсетини, четиридесетини, годишнини – 3 дни,9,20 и 40 ,6 месеца и 1 година. И датата на смъртта,Както и на 3, 5 и 9 години след това. В някои общности се правят и помени на 6 месеца, 2 години и 3 години след смъртта. Изчисляването на точната дата за помена може да зависи от религиозните вярвания, културни традиции и семейни обичаи.Освен раздаването на храна за успокоение на душата на починалия, на 40-ия ден. Е препоръчително свещеник да бъде поканен, за да отслужи панихида и да моли за упокой на душата на мъртвия. Предпочитано е свещеникът да бъде този, който ще зарови гроба. Ритуалът включва посещения на гроба и запалване на свещи. В продължение на една седмица след погребението, обикновено се посещава гроба всеки ден, а след това, до 40-ия ден, в понеделник и четвъртък.
Свежи цветя се носят на гроба, свещи се запалват, а пресни плодове и ястия се оставят, за да може починалият да се храни. Това продължава до 40-ия ден, когато е препоръчително да се отслужи панихида от свещеник и да се изпее заупокойна молитва.

Може ли да се прави помен преди датата? 

След 40-ия ден помените стават по-редки. Освен тези помени, се правят и други възпоменания за душата на починалия на 3, 6 и 9 месеца след смъртта. За разлика от 40-ия ден, те не са задължителни да се отбелязват в същия ден, особено ако попаднат през седмицата или в период, в който църквата забранява тези ритуали. Все пак и за тях си има правило и то е, че ако не се отбележат на точната дата, това трябва да се случи в съботата, непосредствено преди нея. Първият задължителен помен след 40-ия ден от смъртта е поменът за една година. На него задължително се вика свещеник, който да прочете молитва на гроба на починалия. Вари се жито, върху което с пудра захар се оформя кръст. В малка чинийка се оставя от него на гроба за починалия, а останалото се раздава. Освен това се правят подавки от сладки и солени неща като е най-добре това да са неща, които покойният е обичал. Прави се и питка. При подаването задължително се казва „Бог да прости“.
Панахиди се извършват на двадесетия,четиридесетия ден и 1 година.
Прието е че помен се прави и на задушница

Месопустна
Архангелова
Петдесетница

И всички съботни дни които можем да посветим на нашите починали близки. За да отдадем нужното уважение.
Напомняме за тях на всички живи с некролози,скърбим за времето без което сме без тях.

Какво се прави при помен за починал

какво се прави на помен

По християнски ритуала се извършва от свещеник пее се молитва и се пали свещ на гроба на починалия,или в църква. Раздава се и домашно приготвен хляб,обредно сварено и набъбнало варено жито,и поръсено с пудра захар. И се прелива с червено вино и вода за бог да прости .
Поменът обикновено включва различни ритуали и обичаи, които се провеждат с цел почит към починалия и утеха за тези, които остават. Тези включват:

1.Кетъринг за погребение и раздаване на храна
Обикновено се предлагат храна и напитки на гостите, които са дошли да изразят своята подкрепа и съболезнования на семейството на починалия.

2.Свещи и цветя
Свещите се запалват в памет на починалия и като символ на светлината, която продължава да гори в сърцата на тези, които го обичаха. Цветята също са обичаен жест на почит и спомен към починалия.

3.Молитви и обреди
В зависимост от религиозните или културни вярвания, поменът може да включва молитви, четения от свети текстове, речи или други обреди, които са значими за семейството и общността.

Кога не се прави помен за починали

Въпреки че помените са важна част от многобройните традиции, свързани с отдаването на почит на починалите, има някои случаи, когато не е подходящо да се прави помен. Например, ако починалият е бил престъпник или ако неговата смърт е била средство за избягване на отговорност за негови действия, може да се счита, че поменът не е подходящ.
1. По време на големи празници: Рождество Христово, Възкресение Христово, Петдесетница и Богоявление.
2. В дните от седмицата сряда и петък.
3. През Великия пост (освен Лазаровден).
4. През Богородичния пост (освен Успение Богородично).
5. През Коледния пост (освен на 25 декември).
6. Когато починалият е бил кръстен само веднъж (в такива случаи поменът се извършва на третия ден след смъртта).

 

Какво не трябва да се прави помен
 

При организирането на помен за починал, е важно да се има предвид и това, което е неуместно или неподходящо за този тъжен повод. Например

1. Не спорете или не се ядосвайте на събитието. Времето на помена е време за почит и уважение към починалия, а не за конфликти или спорове.

2. Не пийте прекалено много алкохол. Въпреки че е обичайно да се сервират алкохолни напитки на помена, трябва да се избягва прекомерното пиене, което може да доведе до неуместно поведение.

3. Не забравяйте да бъдете уважителни. Уважението към семейството на починалия и към другите гости е от съществено значение по време на помена.
 

В заключение, поменът за починал е важен ритуал. Който помага на семейството и приятелите на починалия да се справят с техните загуби. И да отдадат почит на техните памети. Въпреки че традициите и обичаите могат да варират в зависимост от културата и религията. Идеята за помен като време за спомен и възпоминание на починалите е универсална.
За повече информация и въпроси свързани с помени и панахиди и организирането им може да ни потърсите на телефоните ни и да се консултирате. Или да посетите най близкия до вас християнски храм.

Related posts

Leave a Comment

error:
Call Now Button