помени и обичаи
Блог

Помени и обичаи

Помени и обичаи.

Обичайте и помените от древно време в християнството. Повеляват че когато почине човека трябва да бъде в сърцата ни и да отдадем нужното поклонение и скръб.

Традициите повеляват че когато умрелият си отиде от този свят е да закрием всички огледала в къщата. Където е починал вярва се че огледалото е прехода към двата свята. Те се закриват защото духът, душата на покойника може да се отклони в пространство. Като се загуби за цяла вечност обичаите повеляват също покриването на картини. Да се обръщат съдове да се отварят входовете и прозорците на къщите до 40-ия ден след смъртта. Да не се отпразнува и играе(танцува). Или всички неща които са свързани с веселба за да дадем нужното уважение към починалия и да покажем нашата скръб и уважение. И да спазим обичая покойникът трябва да бъде окъпан и облечен в негови дрехи. В ковчега да се остават парички негови дрехи кръст тамян, или глава чесън. Да бъде покрит с бял тъкан с а поверието е че така той ще се яви пред нашият спасител. А със парите ще откупи своята душа. Известяването на кончината на починалия човек се извършва с редки удари на камбаната в църквата. На погребението се пали от попа голяма свещ която след това до 40-ия ден трябва да гори по малко а на самият ден 40-тия ден. Тя трябва да догори изцяло на гроба на починали.

Помени обреди и обичаи

Спомнянето на онези, които са ни скъпи
Помените са важен ритуал в много култури, включително и в българската. Те са начин да отдадем почит на починалите си близки и да се съберем, за да споделим спомени за тях.

В България помените се правят на 40-ия ден след смъртта, на годишнината от смъртта, както и на други важни дати, като например Великден и Гергьовден.

Традиции и ритуали

Посещение на гроба Близките на починалия посещават гроба му, за да го почистят, да запалят свещи и да оставят цветя.
1.Дарение за църква Даряват се пари или храна в църква в памет на починалия.
2.Приготвяне на трапеза Приготвя се трапеза с традиционни ястия, като колива, сарми, питка, вино.
3.Споделяне на спомени Близките на починалия се събират, за да си спомнят за него и да разказват истории за живота му.
4.Молитва Извършва се молитва за душата на починалия.
В България има и някои по-специфични обичаи, свързани с помените.

5.Разчупване на пита Питката се разчупва на парчета, като едното парче се оставя на гроба, а останалите се раздават на близките и приятелите на починалия.
6.Заливане на гроба с вино Гробът се полива с вино, за да се утоли жаждата на душата на починалия.
7.Палене на свещи Свещи се палят в памет на починалия, както в дома, така и на гроба му.
8.Носене на черни дрехи Близките на починалия носят черни дрехи в знак на траур.
Важно е да се отбележи, че това са само някои от най-разпространените традиции и обичаи, свързани с помените в България. В различните региони на страната може да има и други специфични практики.

Независимо от това какви са конкретните традиции, най-важното е да помним онези, които са ни скъпи, и да пазим спомена за тях жив.

Related posts

Leave a Comment

error:
Call Now Button