Галерия

Помени и обичаи

Помени и обичаи

помен и обичаи

Обичайте и помените от древно време в християнството. Повеляват че когато почине човека трябва да бъде в сърцата ни и да отдадем нужното поклонение и скръб.

Обичаи

Традициите повеляват че когато умрелият си отиде от този свят е да закрием всички огледала в къщата. Където е починал вярва се че огледалото е прехода към двата свята те се закриват защото духът душата на покойника може да се отклони в пространство. Като се загуби за цяла вечност обичаите повеляват също покриването на картини да се обръщат съдове да се отварят входовете и прозорците на къщите до 40-ия ден след смъртта. Да не се отпразнува и играе или всички неща които са свързани с веселба за да дадем нужното уважение към починалия и да покажем нашата скръб и уважение. И да спазим обичая покойникът трябва да бъде окъпан и облечен в негови дрехи. В ковчега да се остават парички негови дрехи кръст тамян, или глава чесън да бъде покрит с бял тъкан с а поверието е че така той ще се яви пред нашият спасител. А със парите ще откупи своята душа.Известяването на кончината на починалия човек се извършва с редки удари на камбаната в църквата. На погребението се пали от попа голяма свещ която след това до 40-ия ден трябва да гори по малко а на самият ден 40-тия ден. Тя трябва да догори изцяло на гроба на починали.

Помен

Помените на починалия се извършват на третини деветини 40-я ден 6 месеца една година и след това осмутрение на близките на починалия.

Related posts

Leave a Comment

Call Now Button